Hvordan sjekke taket ditt?

Slik foretar du taksjekken

Uansett om taket ditt er nytt eller gammelt er det en god investering å foreta taksjekk jevnlig. Oppdager du en skade tidlig er det penger å spare, i forhold til å vente til skadeomfanget blir mer omfattende.

Kun 4 av 10 norske bolighus har gode nok tak*. Utette tak er ofte grunnen til tvister mellom selger og kjøper i boligmarkedet.

Takets alder er et godt utgangspunkt for vurdering av tilstanden på taket. Som en tommelfingerregel anbefaler Icopal at taket skiftes hvert 30. år for asfalt takbelegg, som shingel og TopSafe. Men, ytre påvirkninger som vått og vindfullt klima eller manglende vedlikehold, øker behovet for skifte av tak.

Enkle vedlikeholdstips
Vi anbefaler deg å sjekke taket ditt to ganger i året. Kost av eventuelle greiner og barnåler, og rens takrennene hver høst og vår. Er du flink med vedlikeholdet beholder du taket tett og fint lenger.

Mose eller grønske på taket fjerner du enkelt med vann og klorin i blandingsforhold 3:1. Er det store mengder med grønske og mose spyler du forsiktig av med hageslangen før du har på blandingen. På asfalt takbelegg spyles blandingen skånsomt av med hageslangen. På AeroDek takpanner kan høytrykksspyler brukes forsiktig.

Takvettreglene - dette bør du sjekke
Taktekkingen - som takstein, shingel, takpanner m.m.
- Er taktekkingen hel og uten sår?
- Er taktekkingen rundt gjennomføringer og piper tett?
- Er det mose på taket?

Takdetaljene
- Er takfot-, vindski- og pipebeslag fri for rust, avskalling eller sprekker?
- Er takrenner og eventuelle ventilasjonshetter i god stand?

Undertaket – skader her oppdages oftest i forbindelse med den innvendige sjekken
- Er takbordene misfarget, eller har sopp, råte eller dårlig lukt?
- Finner du lekkasjemerker ved gjennomføringene ved pipe eller ventilasjonshetter?

Lufting av taket
- Er takflaten varm, slik at istapper dannes og henger ned over takrennene?

* Boligstatus 2006, Anticimex Boligstatistikk    Icopal.no bruker cookies for å sikre deg en best mulig opplevelse av nettstedet. Les mer om vår bruk av cookies her